Η περίοδος της εφηβείας για τους περισσότερους αποτελεί μια περίοδο σύγχυσης, αντίδρασης και επανάστασης κυρίως απέναντι στις κυριαρχικές μορφές. Απο άλλους πάλι αναπαρίσταται ως μια περίοδος δημιουργίας και ανάπτυξης στα ζητήματα των ενδιαφερόντων, των σχέσεων, των στόχων ζωής κ.ο.κ.

Όπως τελικά φαίνεται εφηβεία είναι όλα τα παραπάνω! Είναι στην ουσία αυτή η πάλη μεταξή της ανάπτυξης προς την ενηλικίωση και της καθηλωτικής παιδικής ασφάλειας.

Σίγουρα αυτό το τόσο πολυσυζητημένο στάδιο ανάπτυξης ενέχει πολλές προκλήσεις, διακυμάνσεις και αλλαγές σε γνωστικό, συναισθηματικό, σχεσιακό και λειτουργικό επίπεδο, όχι μονο για το έφηβο άτομο αλλά και για τους ανθρώπους του στενού του περιβάλλοντος.

Σε μια εποχή που οι ρυθμοί μερικές φορές είναι δύσκολο να ακολουθηθούν, δημιουργώντας ρήγματα ή και χάσματα τόσο ανάμεσα στους γονείς και τα έφηβα παιδιά τους, όσο και μεταξύ των ίδιων των εφήβων, το πλαίσιο της ομάδας αποτελεί έναν ασφαλή τόπο ο οποίος τους δίνει τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν κυρίως βιωματικά τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν διαπροσωπικά και ενδοψυχικά.

Οι έφηβοι σε ένα περιβάλλον ομοτίμων γνωρίζονται με τον εαυτό τους αλλά και με τους άλλους. Μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με το διαφορετικό χωρίς να απειλείται η ατομικότητα τους. Έρχονται σε επαφή με εικόνες, αναπαραστάσεις και συνθήκες που τους βοηθούν να σχετιστούν πιο αυθεντικά και να επικοινωνήσουν με κατανόηση και ευαισθησία. Που τους δίνουν ακόμα τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ένα χώρο μέσα στον οποίο θα μπορούν οι ίδιοι να θέτουν όρια, αλλά και να τα δέχονται χωρίς απαραιτήτως να εξεγείρονται.

Στόχος των ομάδων εμψύχωσης είναι οι έφηβοι μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους σε αυτές να ενσωματώσουν πιο ομαλα τις αλλαγές που συμβαίνουν έξω τους αλλά κυρίως μέσα τους, να ανακαλύψουν υγιείς τρόπους επικοινωνίας και σύνδεσης με το περιβάλλον τους. Να κατανοήσουν και να γεφυρώσουν τη διαφορά ανάμεσα στα πρέπει και τα θέλω και να διανύσουν το δρόμο της μετάβασης από την “παντοδύναμη” ανήλικη θέση, προς την περισσότερο ρεαλιστική ενήλικη ζωή με περισσότερη συναισθηματική ασφάλεια.

Οι ομάδες εμψύχωσης εφήβων έχουν κατά βάση βιωματικό χαρακτήρα και όχι εκπαιδευτικό. Κάθε ομάδα αποτελείται απο έξι έως οχτώ άτομα και η συχνότητα τους εξαρτάται απο τις ανάγκες της εκάστοτε ομάδας (εβδομαδιαίες ή ανα δύο εβδομάδες).

Skip to content